LEESBRON
Straks volledig DNA in kaart met een test

 

Binnenkort wordt het mogelijk om het volledige DNA van iemand in één keer te ontcijferen, terwijl tot nu toe bij een genetische analyse enkel bepaalde genen werden onderzocht. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) adviseert om daar met "de grootste voorzichtigheid" mee om te gaan.

Momenteel gaan artsen met een genetische analyse meestal enkel na of klachten van een patiënt veroorzaakt worden door een genetische afwijking. Via een zogenaamde ‘Whole Genome Sequencing’ (WGS) wordt het echter mogelijk om het volledige DNA te lezen, tegen een kostprijs die al vergelijkbaar is met de prijs van sommige klassieke genetische testen.

Dat betekent dat de geneticus niet alleen het antwoord op een bepaalde vraag zal krijgen, maar ook een hoop informatie zal ontvangen over alle genetische afwijkingen die de patiënt heeft.

 

Een aantal vragen

Die doorbraak roept ethische, logistieke en organisatorische vragen op. Het Kenniscentrum kreeg de opdracht deze kwesties te bekijken en beveelt nu aan om met de grootste voorzichtigheid te werk te gaan.

Het adviseert om met een pilootproject te beginnen, zodat eventuele problemen één voor één kunnen worden aangepakt. "Vervolgens kunnen de mogelijke oplossingen worden uitgetest - en becijferd! - vooraleer er een definitieve beslissing wordt genomen over het gebruik van deze futuristische technologie in ons land", klinkt het. Bron:vtm.be

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
BEZOEKERS
E-CARDS

hetgeheim

☻☻28 februari☻☻

moed

GEBEDEN

religie-en-geloof-bewegende-animatie-0155

IK HEB☻ 28 februari☻ gebeden vandaag en gesmeekt laat me vandaag niet in de steek zo raar het ook deed het was of ik de dag met de nacht vergeleek nu kan ik revalideren zonder me te moeten latenopereren Van Hees Annie

Image and video hosting by TinyPic

ZEGEN DE MOEDERS☻ 28 februari☻ Vader laat Uw liefde blijken aan de moeders hier op aard die hun leven blijven wijden toegewijd zoals dat gaat aan hun zonen en hun dochters liefdevol en trouw ondanks fouten en gebreken zeggen zij: Ik houd van jou Vader laat Uw zegen voelen aan de moeders dag aan dag help hen om de last te dragen die het leven hen vaak bracht alle zorgen en problemen opgestapeld op hun weg Vader help hen bij het strijden in Uw woord heeft U gezegd Ik ben met u alle dagen zie op Mij Ik zal er zijn Vader God ik wil U bidden voor die moeders met hun pijn help hen wijzen op het goede help hen klaarstaan voor elk kind help hen werken aan een toekomst waarin ieder liefde vindt Vader laat Uw handen dalen op de moeders om mij heen meegezogen door de wanhoop Vader God laat nooit alleen zonder U zijn zij verloren maar met U is elke strijd reeds gewonnen voor het aanvangt Vader wat een heerlijkheid/A.Holman

SHOUT
KINDER/TIENER GEDICHT

indexch

KINDERGEDICHT

OUDERLIJKE RUZIES☻ 7 maart☻ Rúzie was er stevig aan tafel geweest... Dat men nou nooit eens daarvan geneest! De vrouw was naar haar bed gevlucht. Kon de man's hárde woorden niet meer hóren. Volledig overstuur heeft ze gevloekt en gezucht, waaraan híj zich niet stoorde. Híj liet haar maar, ze kalmeerde wel weer. Vooralsnog ging ze vréselijk tekeer, maar vormde geen gevaar. De verontwaardiging bij háár kende zijn weerga niet. Het was dan ook meer bóósheid dan verdriet. En het kind? Het knalde de huisdeur achter zich dicht. Ging naar buiten met een "niets- aan-de-hand"-gezicht. Dit was dan de zoveelste keer. Hield het dan óp nooit meer? Partij trekken kon en wóu het niet. Ziek van spanning en verdriet begaf het zich eenzaam naar school. Dáár waren de vriendjes, vergat je dit alles en verschool je je achter de les. Prestéren ging redelijk goed, je deed er je bést.

indexyu

JONGEREN GEDICHT ☻

HOOGBEGAAFD☻ 7 maart☻ Hoogbegaafd gaat hij door het leven. Zou hij wat vréugde beleven aan vriendjes en op school? Wie is er nu dan zijn idool? Hij pubert al en is vást eigenwijs. Qua intellect breng je hem níet van de wijs. Maar vérder dan: begrijpt men hem goed of tóch eenzaam in zijn gemoed? Ik vraag me af of hij het wel redt. Om hém veel bezorgdheid wel ingezet.Dakoyria

YOUTH FOR CHRIST
YOUTH FOR CHRIST☻ download_2 MAALTIJD VOOR VOORGANGERS☻ 7 maart☻ Youth for Christ Den Haag komt dichterbij jongeren in de Schilderswijk. Samen met kerken in Den Haag willen we het vuur van Gods liefde onder hen verspreiden. In de Schilderswijk is weinig sociale cohesie en de (jeugd)werkloosheid en criminaliteit zijn hoog. Toch ontmoeten we veel jongeren die barsten van het talent. Jouw droom voor jongeren Samen met vrijwilligers van de Havenkerk en Athletes in Action bouwen we aan een community voor jongeren. Wij willen graag met jou als voorganger in gesprek. Wat is jouw droom voor jongeren en wat kunnen we voor elkaar betekenen? Hoe houden we het vuur brandend in Den Haag? Jongeren hebben de toekomst, maar jongerenwerk vraagt liefde, tijd en aandacht. Wat: Inspirerende maaltijd met voorgangers over jongerenwerk Waarom: Om het vuur voor jongeren in Den Haag te verspreiden Wanneer: Donderdagavond 28 mei, 18:30 – 21:00 uur Waar: Koninginnegracht 15, Den Haag (Foundation house) postimage YOUTH FOR CHRIST☻ LARS WIL JEZUS VOLGEN MAAR HOE☻ 7 maart☻ Lars is 16 en komt al jaren bij The Mall in Alkmaar. Lange gesprekken met jongerenwerker Richard leidden ertoe dat hij nu een Alphacursus doet en wil ontdekken wat het betekent om Jezus te volgen. Maar hoe doe je dat eigenlijk als je nog weinig weet over God en de Bijbel? Voor de cursus stuurt Richard elke week een filmpje op en wat vragen waarbij je wel ‘uit je vel moet komen’. Soms daagt hij me uit om iets te proberen. Bijvoorbeeld om de Bijbel te lezen of ’s avonds te bidden. “De cursusavond over Jezus was bijzonder. Mede door gesprekken met Richard ben ik ervan overtuigd geraakt dat Hij echt is. Wat hij voor de mensen in die tijd heeft gedaan is immens. Hij zorgde ervoor dat blinden weer konden zien. Dat kan de wetenschap nu niet verklaren. Na het filmpje kwam de vraag of ik Jezus wilde volgen. Ik zei tegen Richard: dat wil ik wel, maar ik weet niet hoe dat moet. Daar moet je me dan een beetje bij helpen.”Hoe het precies verder gaat weet Lars nog niet. Hij heeft nog veel vragen over wat het betekent om Jezus te volgen. “Ik ga in ieder geval verder met de cursus. Als ik ergens aan begin, maak ik het ook af.”
KITS/BELLE

muziek

IK HOUD VAN KLASSIEKE MUZIEK☻ 12 maart☻ Bastiaan Kortleven (9) uit Waddinxveen zingt in koor A en is sinds twee jaar bij de Ars Musica Koorschool. Waarom zing je bij Ars Musica? „Hier zingen we alleen klassieke muziek, daar houd ik van. De tekst is soms wel moeilijk, want we zingen veel Duits en soms Engels. Maar voordat we met een muziekstuk beginnen, wordt de tekst goed uit­gelegd.” Waar gaat de Johannes Passion over? „Over het lijden en sterven van de Heere Jezus. Verschillende personen, zoals Christus en de evangelist, worden door grote mensen gezongen. Wij zingen de koorstukken.”

kits

KITS☻

TANDEN SCHOONMAKEN MET JE DIERENARTS☺

7 maart☺

Met een haarnetje op, een mondkapje om én blauwe plastic handschoenen aan aait Julian Warring (9) uit Ederveen hond Sam. Die ligt gestrekt op de behandeltafel. Hij is onder narcose, legt dierenartsassistente Marina uit.

Julian wil dierenarts worden. Of verkoper in een dierenwinkel. Of dierenartsassistent. „Als het maar iets met dieren is”, lacht hij. „We hebben thuis een hond, Roy. Maar die is al elf jaar en dat is oud voor een Duitse herder. Ik kan niet te lang met hem spelen. Dan wordt hij moe. En gaat hij mank lopen”, legt Julian uit. „Ik wil met dieren werken omdat ik ze dan kan helpen en omdat alle –nou ja, de meeste– dieren lief zijn.”

artikel-annesara-huisvanbelle

MOOI ZIJN EN JE MOOI VOELEN☻ 7 maart☻ Ik ben niet de meest zelfverzekerde persoon op deze aardbol. Ik denk dat je een flinke dosis lef nodig hebt om te zeggen dat je jezelf mooi vind. Althans, ik heb die nodig om dat te kunnen zeggen. En ik weet dat de Bijbel zegt dat ik prachtig ben en naar Zijn evenbeeld gemaakt ben, maar toch kan ik niet alles aan mezelf mooi vinden. Ik weet nog dat ik in de derde klas zat en we ons moesten omkleden voor de gymles. De twee populairste meiden uit de klas maakten toen een opmerking naar me: “met zo weinig borsten wil geen enkele jongen je”. Ik heb er niets opgezegd, maar was gekwetst en erger nog ik heb jarenlang gedacht dat ze gelijk hadden. Ik heb geen goede C-cup, waarbij een bikini fantastisch staat en je onder een dikke trui nog altijd ziet dat iemand borsten heeft. Natuurlijk wist ik dat sommige jongens mij wel interessant zouden vinden en dat die opmerking nergens op sloeg. Natuurlijk wist ik dat ik mooi was in de ogen van mijn ouders en van God, maar soms heb je meer nodig dan dat. Soms heb je een vriend(in) nodig die zegt “wat ben je mooi” of “wat zit je haar leuk”. Dat is menselijk.

page_5_thumb_large

TIJD OM DE WERELD TE REDDEN☻ 7 maart☻ Zielig hoor voor al die mensen, denk je nu. Maar wat kan ik daar nou weer aan doen? Ik heb geen tijd (en stiekem ook geen zin) om de wereld te redden, ik heb het al druk genoeg! Ik ben maar klein en nietig, ik kan toch niet veel betekenen… Denk eens goed na! Het zit in de kleine dingen namelijk. Koop eens een zak appels voor een dakloze, nodig een oud omaatje eens uit voor de koffie, stop eens een extra briefje in de collectezak. Mogelijkheden genoeg! Bovendien heeft bijna iedere gemeente wel een vrijwilligersorganisatie waarin je kan worden uitgezonden als vrijwilliger naar de Voedselbank bijvoorbeeld. Open je ogen en zie hoeveel mogelijkheden je hebt om jouw steentje bij te dragen! www.huisvanbelle.nl

VERHAAL
kinderen UITSPRAKEN VAN KINDEREN☻ 21 februari☻ Gedurende de laatste wereldoorlog was het de gewoonte in Amerika dat elk gezin, dat een zoon in de oorlog had, een lichtende ster voor het raam plaatste. Eens op een avond liep er man door de straten van New York met een kleine jongen aan de hand. De jongen vond die lichtjes voor de ramen erg interessant. Telkens als hij weer een huis zag met een ster, klapte hij in zijn handen. En terwijl ze zo het ene huis na het andere voorbij liepen, riep hij: “Kijk eens pappie, daar is ook een huis, dat een zoon voor de oorlog heeft gegeven! En daar nóg een! En daar is er een met twee sterren! En kijk: daar is een huis, dat helemaal geen ster heeft!” Eindelijk kwamen ze bij een open plek tussen de huizen. In de donkere lucht was nu duidelijk de avondster te zien, die een helder schijnsel gaf. Het jongetje hield zijn adem in. “Kijk eens pappie”, riep hij uit, “God heeft Zijn Zoon zeker ook gegeven, want Hij heeft ook ster in zijn venster!” Inderdaad, God heeft zijn Zoon gegeven, “Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft”, -niet om te sterven voor ’t één of ander land, maar “opdat een ieder” (dat geweldige woord, dat ons tegenklinkt uit de hele Bijbel), “die in Hem gelooft, niet verderve(verloren gaat), maar eeuwig leven heeft.” (Joh. 3:16) verontrust WAT VERONTRUST U MEER☻ 21 februari☻ Een mens die verloren gaat of een schram op je nieuwe auto? De gemiste kerkdienst of de vergeefse inspanningen van een werkdag? Dat de gemeente niet groeit of dat de kool in je tuin het niet doet? Dat je niet in de Bijbel gelezen hebt of dat je aan je krant niet bent toegekomen? Dat je een goede bijbelstudie hebt gemist of je favoriete Tv-programma? Dat je bijdrage voor het werk in het Koninkrijk Gods lager uitvalt of je inkomen? Dat u kinderen te laat in de kerk of op de zondagsschool komen of dat ze niet op tijd op school zijn? Wanneer u denkt aan de miljoenen mensen die de Heere Jezus niet kennen of het feit dat u zich niet zo veel kunt veroorloven als u buren? Wat verontrust je meer?
GEDICHTEN
keuken VRIJHEID☻ 21 februari☻ Ieder mens verdient op de wereld de vrijheid om zichzelf te mogen zijn, Jammer genoeg is dat voor iedereen nog geen waarheid. We zullen en moeten, met z’n allen er wel voor blijven strijden. Anders blijft het altijd zo als het nu is! spelen ANDERS☻ 21 februari☻ Alles wordt anders Ik ben anders Een glimlach op een gezicht Ik verander De wereld draait en veranderd Ik kijk ernaar Donkere wolken ontstaan Sommige dingen vallen niet te voorspellen Ik lach Iedereen is anders Iedereen veranderd Ook al wil je het niet Ook al zeg je het niet Anders is anders Ik ga ervandoor Ik vlucht De wereld in Ik sluit mijn ogen En zie het meisje SAMENLEVING☻ 21 februari☻ plicht heb ik om te solliciteren zoals jullie nu plicht hebben om te leren het leven zit vol met plichten dat wil ik even tot jullie richten in jullie ogen ben ik al oud vorig jaar ging het plots fout mijn rug is versleten solliciteren ben ik ook al lang vergeten al drie en veertig jaar stond ik steeds voor mijn baas klaar nu ik dan oud ben en versleten kan ik dat niet zo maar vergeten helaas ben ik nog niet toe aan mijn AOW maar stoppen met werken, NEE dat kan ik nog niet doen dan zit ik nu gewoon zonder poen klagen zit niet in mijn aard leven wil ik, dat is me toch wel veel waard lieve jeugd zoek naar een deugd nu is het leren geblazen om straks te kunnen werken voor de bazen maar samen leven blijft een streven om te horen bij de sterken kan dat alleen om samen te werken/Marill kindertjes IN ONTHECHTEN☻ 21 februari☻ ooit waren mens en maatschappij vervlochten met elkaar maar in onthechten komt het echte op de eerste plaats van het ware is helaas door het ontvlechten alleen het ego nog paraat zodat ieder als verdwaalde door alle lagen van het leven gaat de kuddes zijn compleet herders doen hun kunstjes omdat iedereen hetzelfde vreet wil melker jongen ZONDER ELLEBOOG GEBRUIK☻ 21 februari☻ ik heb veel losgelaten gelukkig kon het me toen niet meer raken ladderde wat voorzichtig naar maatschappelijke hoogte zonder elleboog gebruik pas in hogere regionen werd een netwerk vereist om op de juiste plaats te komen mijn ambitie is abrupt gestopt door een corrupte top in volslagen egotripperij ben afgehaakt in bezinning op wat het leven mij nu nog zou kunnen geven hebben is geen streven meer maar vrijheid in bestaan lijkt mij het ultieme doel om voor te gaan wil melker regen ONZE AARDE☻ 21 februari☻ Vogels in de lucht Koeien op de grond Fruit van de bomen dat is gezond. Bloemen die bloeien Kinderen die vrolijk opgroeien. Appels aan de bomen Kinderen met honden die buiten komen. Lammetjes in de wei Een bloemetje met een bij. Allemaal dingen die de aarde ons biet. Er is één ding wat je ook vaak ziet. Gassen van auto en fabrieken, Die al dat moois verzieken. W.Mast bloemenkraam HET LEVEN IS GENIETEN☻ 21 februari☻ Het leven is hard, het leven is zwaar. Het leven is het leuk, het leven is het raar. Het leven is leven, het leven is gaan. Toch blijft iedereen bestaan. Het leven is genieten, het leven is treuren. Het leven heeft zwart, maar ook meer kleuren. Het leven is mooi, het leven is fijn. Ik ben blij dat ik er mag zijn! T.Amber verjaardag JE WAS ZO LIEF EN NU IS HET UIT☻ 21 februari☻ Je was zo lief als jij der was, was ik altijd blij jij was echt me hartendief. maar opeens, opeens was alles voorbij door die drie woorden, ik had me nog nooit zo rot gevoelt. op dat moment wou ik dat ik niks meer hoorden. die drie woorden: het is uit toen realiseerde ik: de liefde is voorbij de liefde sluit.C.Visscher
TERWILLE

TERWILLE

Image and video hosting by TinyPic

SAMENWERKING PASSION☻ 28 februari☻ Met Het Passion in Hummelo zijn we een mooie samenwerking gestart. In deze time-outvoorziening biedt Terwille sinds deze maand behandelzorg en doorzorg naar andere trajecten zoals wonen in combinatie met begeleiding. Tijdelijke woonruimte Het Passion is een time-outvoorziening in Hummelo, een kleine plaats in de Achterhoek. De woonboerderij ligt midden tussen de weilanden en is een prachtige plek om tot rust te komen. De opvangplek biedt tijdelijke woonruimte aan tien mensen. Het is opgezet voor dak- en thuislozen die behoefte hebben aan rust en tijdelijk onderdak. Ook mensen met verslavingsproblemen en/of een detentie-achtergrond kunnen bij Het Passion terecht voor een time-out.

SVOW

svow

SVOW☻☻ ER WORDT VOORLICHTING GEGEVEN☻ 7 maart☻ Wij geven voorlichting over ouderenuitbuiting bij o.a. zorginstellingen, (semi-) overheden en commerciële instanties. Maar wij geven ook individueel preventief advies aan ouderen en zorgbehoevenden, hun naasten, slachtoffers en potentiele daders. Tijdens onze presentaties en voorlichtingsbijeenkomsten maken we diverse partijen bewust van de aard en omvang van het probleem. We leggen hierbij ook uit welke oplossingen er zijn om Financiële Uitbuiting te voorkomen én welke maatregelen er genomen kunnen worden als er gebleken is dat er sprake is van diefstal. Voor mensen die vanuit werk en beroep betrokken zijn bij dit probleem is bewustwording van groot belang als bijdrage aan een veilig werkklimaat en een plezierige werksfeer. Voor semi-overheden geldt bovendien dat kennis en kunde met betrekking tot dit probleem, positief kan bijdrage aan de verbinding tussen de overheid en haar burgers. Ouderen en zorgbehoevenden, hun families, hun vrienden, kennissen, maar ook verzorgers moeten weten welke mogelijkheden en risico’s er zijn. Juist omdat zich vaak heel onopvallend manifesteert en overgaat in een stelselmatig gedrag vanuit de dader.

OUDEREN

senioren

HET KOPEN VAN EEN BANK☻ 28 februari☻ Een kwalitatief goed bankstel is altijd een waardevolle investering, maar voor senioren in het bijzonder. Groot zitcomfort en een passende vormgeving maken dat u écht kunt genieten van uw nieuwe bank. Hier zijn een paar punten om op te letten bij de aanschaf van een bankstel. De bank neemt een steeds grotere plaats in ons interieur én in onze levens in. Waar vroeger de eettafel het voornaamste decor was van gezelligheid en ontspanning, is dat nu in de eerste plaats het bankstel. Banken zijn daardoor gemiddeld een stuk groter en hebben meer invloed op de woonstijl, kleur en sfeer in huis. Kortom, investeren in een comfortabele en mooie design bank is absoluut de moeite. Dat gaat nóg meer op voor senioren, omdat deze groep vaak last krijgt van stijve ledematen of rugpijn na lang zitten. Ook opstaan van een bank is moeilijker. Gelukkig houden designers steeds meer rekening met de behoeften van senioren en is er een passende bank voor elk lijf! Bron:www.senioren.nl

MARGRIET/LIBELLE

MARGRIET

spekjes

ZO KRIJG JE SPEKJES PAS ECHT KROKANT☻ 15 maart☻ Het is dé maand om lekkere stamppotjes te eten. Boerenkool, andijvie of hutspot: wij zijn er gek op! En geen stamppot is compleet zonder lekkere uitgebakken spekjes, maar dan moeten ze natuurlijk wel krokant zijn. Het gebeurt alleen íets te vaak dat we een halfuur in de keuken staan en de spekjes verbranden, of dat ze nog zo slap en vet zijn. Dit is dé truc om de spekjes snel en makkelijk lekker krokant te krijgen. In de pan? Wanneer je spekjes wilt bakken, denk je al snel aan de koekenpan en gooi je er een beetje olie of boter bij. Nee! Berg die pan maar snel weer op, dé oplossing voor het krokant krijgen van de spekjes (of bacon) is… de magnetron! Magnetron Huh, de magnetron? Ja, echt. Op die manier krijg je de knapperigste spekjes ooit! En je hoeft er maar een paar dingen voor te doen: snijd de spekjes in kleine stukjes en leg ze in een magnetronbestendige schaal. Om het gespetter – wat je wél met de pan hebt – te voorkomen, dek je de schaal af met keukenpapier. Stop de punten van het keukenpapier onder de schaal zodat het papier niet kan wegwaaien. Als laatste schakel je de magnetron in op 600 watt en reken je voor 100 gram spek 4 minuten. En klaar! Nu kun je genieten van de heerlijke stamppotjes met knapperige spekjes.

LIBELLE

kaas

JONGE KAAS VS OUDE KAAS: DIT BELEG BEVAT DE MEESTE CALORIEEN☻ 7 maart☻ Ben jij meer van de jonge kaas, of van de oude kaas? De keuze is reuze op het gebied van dit broodbeleg, borrelhapje of strooisel. Maar één optie is toch echt gezonder. Op de kaasafdeling in de supermarkt ligt een scala aan kazen in de koeling. Jong, jong belegen, belegen, extra belegen, oude kaas… En dan prijken er op alle kaasverpakkingen ook nog eens cijfers, zoals 48+. Jonge én oude 48+-kaas Vraag je je weleens af waar die cijfers, bijvoorbeeld 48+ of 20+, voor staan op kaasverpakkingen? Die geven het vetgehalte aan per hoeveelheid droge stof – de hoeveelheid kaas zonder water. Maar oude 48+-kaas is altijd nog vetter dan jonge 48+-kaas. Verzadigd vet Oude kaas bevat namelijk zo’n tien procent meer vet en dus ook meer calorieën dan jonge kaas. In de lang gerijpte kaas zit minder vocht, maar meer droge stof. Het meeste daarvan is verzadigd vet en daar kun je beter niet te veel van eten. Dit vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten. Hüttenkäse Wil je van (oude) kaas blijven genieten, maar wel wat meer op de lijn passen? Dan doe je er volgens het Voedingscentrum goed aan om een alternatief te zoeken voor de 48+-, 50+- en 60+-kazen. Ga bijvoorbeeld voor de 10+-, 20+- of 30+-kaas (dit kan dus ook oud zijn), of smeer eens hüttenkäse op je brood.

WINTER SEIZOEN

koudevoeten

OORZAAK VAN KOUDE VOETEN☻ 19 maart☻ Het hart heeft een pompfunctie en daarmee wordt ervoor gezorgd dat je bloed door je hele lichaam gaat. Om ervoor te zorgen dat het bloed overal kan komen, is er een uitgebreid netwerk van bloedvaten. Slagaders stromen van het hart af naar alle organen toe. De slagaders vertakken zich en worden steeds kleiner naarmate je verder van het hart af gaat. De hoofdfunctie van het bloed is het transporten van zuurstof en voedingsstoffen naar uiteenlopende weefsels in het lichaam en tegelijkertijd zorgdragen voor de afvoer van kooldioxide en andere afvalproducten uit de weefsels. Daarnaast regelt het bloed ook de lichaamstemperatuur. Vanuit de benen is dat is nog niet zo makkelijk want het bloed moet dan tegen de zwaartekracht in terug stromen. De spieren in de benen schieten hierbij te hulp, elke beweging van de beenspieren zorgt dat er weer een kleine hoeveelheid bloed terugstroomt naar het hart. De aderen in de benen bevatten ook kleppen, zodat het bloed niet makkelijk kan terugstromen.

voorjaarsmoeheid

WEG MET VOORJAARS MOEHEID☻ 7 maart☻ VOORJAARSSCHOONMAAK IN JE HOOFD☻ Opstaan met het geluid van fluitende vogels. Wintertruien die eindelijk naar zolder kunnen. Toch kun je in de sluimerende lente zomaar last krijgen van een dip: voorjaarsmoeheid! Maar met deze tips ben je er zo weer bovenop. Voorjaarsmoeheid is een relatief nieuw begrip in 'psycholand', terwijl de kenmerken al veel langer bekend zijn. Met voorjaarsmoeheid (ook wel de voorjaarsdip genoemd) bedoelen we de nasleep van de winterdip, waarbij je mentaal moe bent van het afwachten op betere dagen. Vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen zijn enkele klachten die bij dit verschijnsel horen. Eigenlijk is het meer de voorbije winter dan de aankomende lente die ons parten speelt. Gebrek aan zonlicht, vitamines en lichaamsbeweging in de buitenlucht. Maar ook onvrede over omstandigheden in je leven kunnen invloed hebben op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

FINANCIEN

Hulp-bij-administratie

HULP BIJ UW ADMINISTRATIE☻ 19 maart☻ Bent u de grip op uw administratie verloren? Gaat het daardoor ook mis met uw financiën? Dit stappenplan geeft u het overzicht terug. De eerste stap bestaat uit het ordenen van alle papieren en e-mails: Koop drie archiefbakken. Pak de stapel brieven en rekeningen. Orden in bak één alles wat u nog moet betalen. Orden in bak twee alle reeds betaalde rekeningen. De derde archiefbak gebruikt u voor zaken waar u nog op moet reageren. Ga terug naar bak één en markeer die items, die u binnen één maand moet betalen of waarop u binnen één maand moet reageren. Doe dit met een stift of post-its. Doe nu hetzelfde met uw e-mails: werk ze door en maak drie virtuele postvakken aan: Een voor nog te betalen rekeningen Een voor reeds betaalde rekeningen TIP: Zoek de functie ‘urgentie’ op in uw e-mailsysteem en label vervolgens alle mails, net zoals u deed met de papieren administratie. En één voor alle e-mails waarop u nog moet reageren.Bron:Evean

minderinkomen

OMGAAN MET MINDER GELD☻ 7 maart♥ Met het inzicht in uw financiële situatie, wordt duidelijk of het nodig is om in actie te komen. Kan u ook met het nieuwe, lagere inkomen nog al uw uitgaven betalen? Dan is er niks aan de hand. Zorg er wel voor dat je geld achter de hand hebt voor onverwachtse (grotere) uitgaven. Door elke maand geld opzij te zetten, bouwt u een buffer op. Tip: Met de BufferBerekenaar kunt u in 3 stappen berekenen of u voldoende geld achter de hand heeft. Komt u met het lagere inkomen niet of nauwelijks rond? Ga dan na hoe u uw inkomsten en uitgaven weer in balans kunt krijgen. Afhankelijk van of u korte tijd of structureel rond moet komen met weinig inkomen, is het nodig stappen te ondernemen om toch rond te komen: •Kijk hoe u inkomsten kunt verhogen •Kijk hoe u uw uitgaven kunt verlagen en besparen •Misschien kunt u meer gaan werken

BLADEN
LIBELLE tweeling MARCIA EN MILLIE (11) ZIJN TWEELINGZUSJES MAAR VERSCHILLEN VAN HUIDSKLEUR☻ 15 maart☻ De 11-jarige Marcia en Millie Biggs zijn een twee-eiige tweeling en stralen op de cover van National Geographic. Wat er dan zo bijzonder aan de meisjes is? Nou, ze hebben een verschillende huidskleur. Millie heeft een blanke huidskleur, net als haar Britse moeder. Maar Marcia heeft een donkere huidskleur, net als haar Jamaicaanse vader. Al van baby af aan was goed te zien dat de meisjes qua gezicht als twee druppels water op elkaar leken. Maar toen ze tien maanden oud waren, werd Millie ineens donkerder, vertelt vader Michael aan National Geographic. Marcia heeft lichtbruin haar en een blanke huid, zoals haar moeder. En Millie heeft nu zwart haar en een donkere huid, zoals haar vader. Zelf zijn de meiden bepaald niet bezig met hun huidskleur. “Als mensen ons zien, denken ze dat we beste vriendinnen zijn”, vertelt Marcia. “Als ze dan horen dat we tweeling zijn, zijn ze in shock.” Wanneer hen gevraagd worden naar hun verschillen, kaarten ze zelf iets heel anders dan hun huidskleur aan: “Millie is meer een meisjes-meisje. Ze houdt van roze en zo. Ik hou niet van roze, ik ben een tomboy.” MARGRIET plastic-huishoudfolie ZO KRIJG JE GRIP OP PLASTIC HUISFOLIE☻ 7 maart☻ Plastic huishoudfolie heeft de hinderlijke eigenschap om niet alleen aan een bord of schaal, maar ook aan elkaar te plakken. De oplossing: bewaar het in de vriezer! Door het plastic huishoudfolie in de vriezer te bewaren, plakt het namelijk veel minder aan elkaar. De plakkracht tover je weer net zo makkelijk terug door de rand van een schaaltje of bord of wat je ook maar wilt afdekken, een beetje vochtig te maken. Dát is pas superhandig!Bron:Margriet
GEZONDHEID/WELZIJN
tabletjes STOP ZWARE PIJNSTILLERS IN DE SUPERMARKT☻ 15 maart☻ Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) wil een verbod op de verkoop van zware pijnstillers, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen, in supermarkten. Deze pijnstillers vallen onder de zogenaamde UAD-categorie: uitsluitend in de apotheek of drogist verkrijgbaar. Niet voor niets, vindt het IVM, aangezien verkeerd of overmatig gebruik van deze pijnstillers ernstige gezondheidsproblemen en in extreme gevallen zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. Toch liggen dit soort pijnstillers gewoon in de schappen van supermarkten als Albert Heijn. UAD-geneesmiddelen mogen alleen verkocht worden als er voorlichting beschikbaar is, en deze moet minimaal door een assistent-drogist of drogist gegeven worden. Verkoop door supermarkten kan ertoe leiden dat iemand een dodelijke hoeveelheid pillen koopt en de winkel verlaat zonder een deskundige gesproken te hebben. Om verkoop van de pijnstillers in supermarkten te stoppen, heeft het IVM een petitie gestart.Bron:gezondheidsnet mond WAT HELPT TEGEN PIJNLIJKE AFTEN IN JE MOND☻ 7 maart☻ Soms heb je er maanden geen last van, tot ineens: au! Je hebt er weer een. Of twee. Hoe komen aften in je mond, hoe kom je ervanaf en hoe kun je de pijnlijke zweertjes voorkomen? Ze verschijnen plotseling aan de binnenkant van je lippen en wangen en onder de tong. Aften. Onvoorspelbare, pijnlijke dingen zijn het. Het zijn grijswitte of gele zweertjes, meestal met een doorsnede van tussen de drie tot acht millimeter. De allerkleinste zoeken soms elkaars gezelschap op. Een enkel aftje is niet groter dan een speldenknop, maar als er sprake is van meerdere kunnen ze eten en praten een stuk ongemakkelijker maken. Aan een aft kun je weinig doen, behalve wachten tot-ie vanzelf weer weggaat. Meestal is dat na ongeveer een week, al kunnen groepjes ‘hangaften’ wel twee tot drie keer zo lang nodig hebben om te verdwijnen. Als een aft veel pijn doet, kun je bij de drogist of apotheek een aanstipvloeistof halen die de pijn verzacht. Vermijd zuur voedsel zoals citrusvruchten en tomaten (dit zijn relatief zure groenten), het zuur irriteert de aft. Blijft een zweertje langer dan twee weken zitten? Neem dan contact op met je tandarts.Bron:Margriet
VRIJWILLIGERS NIEUWS

vrijwilligers

VRIJWILLIGERS ORGANISATIES☻ 19 maart☻ Per 25 mei 2018 treedt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking. Alle vrijwilligersorganisaties moeten gaan nadenken over welke persoonsgegevens van vrijwilligers, leden, deelnemers en cliënten ze bewaren en hoe ze die beveiligen. De wet kent drie belangrijke thema’s: organisaties moeten nadenken over welke persoonsinformatie ze bewaren en hoe ze de persoonsinformatie beschermen. Ook dienen ze datalekken te melden. Je moet als vrijwilligersorganisatie gaan nadenken over welke informatie je nodig hebt om goed te functioneren als organisatie. Is het bijvoorbeeld nog nodig om de adresgegevens van je leden te bewaren als je uitsluitend nog per email of sociale media met ze communiceert? Kwa beveiliging is het niet alleen voldoende om een databeheerder aan te stellen en je computers te beveiligen. Er moet ook worden nagedacht over wie toegang krijgt tot welke informatie. De AVG is ook van toepassing voor niet-digitale informatie. Ook de papieren die nog in mappen op een plank staan, moeten voortaan veilig worden opgeborgen zonder dat onbevoegden daar bij kunnen. Het is niet nodig dat vrijwilligers, deelnemers en cliënten voor ieder gebruik van hun gegevens apart toestemming moeten geven. Wel moet duidelijk zijn wat er met hun gegevens gebeurt. Ook moet er een mogelijkheid zijn dat mensen bezwaar kunnen maken tegen het gebruik van hun persoonsgegevens.

hulp

OVERHEID WIL EERST EIGEN NETWERK, BURGERS ZIEN DAT TOCH ANDERS☻ 7 maart☻ De overheid wil dat we zoveel mogelijk ons eigen netwerk inschakelen als we hulp nodig hebben. Daar denken mensen genuanceerder over, ontdekte het Sociaal en Cultureel Planbureau: de meerderheid vindt dat informele hulp vooral aanvullend moet zijn op overheidsvoorzieningen. In 2016 vinden meer mensen dan voorheen dat familie en vrienden voor elkaar zouden moeten zorgen als iemand gezondheidsproblemen heeft (in 2016: 69%; in 2014: 63%). En het aandeel dat vindt dat de zorg voor hulpbehoevende ouders vooral een taak van de overheid is, is kleiner in 2016 (63%) dan in 2014 (69%). Dit betekent echter niet dat mensen vaker vinden dat het netwerk een grotere rol moet spelen dan voorheen. Het aandeel dat vindt dat mensen zo veel mogelijk hulp van hun eigen netwerk moeten krijgen, is sterk gedaald in de afgelopen jaren (van 41% in 2010 naar 23% in 2016). Deze uitkomsten suggereren dat mensen vinden dat burgers elkaar moeten helpen, maar dat hier wel een grens aan zit. Het moet niet te veel zijn en vooral aanvullend op overheidsvoorzieningen.

HULP ORGANISATIES

hulporganisatie

ZENDINGOVERGRENZEN HULPORGANISATIE KRIJGT ACHTERGEBLEVEN PRODUKTEN VAN HUISHOUDBEURS☻ 7 maart☻ ALMERE – Hulporganisatie Zending over Grenzen heeft gisteren zeven kubieke meter aan waardevolle producten ingezameld na afloop van de Negenmaandenbeurs en de Huishoudbeurs in de RAI, Amsterdam. Deze producten bestaan vooral uit luiers, babyvoeding en kinderbestek en krijgen een bestemming bij kansarme gezinnen in Oost-Europa. De ingezamelde goederen worden de komende tijd in het magazijn van de hulporganisatie in Almere gesorteerd en vervolgens naar Oost-Europa verscheept, met bestemmingen in Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Moldavië, Oekraïne en Roemenië. Hier is Zending over Grenzen werkzaam onder de allerarmste en -zwakste kinderen, gezinnen en ouderen. Naast materiële hulp, biedt de hulporganisatie ook sociaal-emotionele en geestelijke steun aan eenzame ouderen, kansarme gezinnen en kinderen in tehuizen. Via diverse hulpprogramma’s wordt ernaar toegewerkt dat deze mensen weer op eigen benen kunnen staan.www.zendingovergrenzen.nl.

ORANJE FONDS

ORANJE FONDS START PROGRAMMA VOOR KINDEREN IN KWETSBARE GEZINNEN☻ 17 februari☻ Kinderen en jongeren verdienen de beste toekomst die we ze kunnen geven. Helaas groeit een aantal van hen op in gezinnen waar complexe problemen spelen. Vrijwilligersinitiatieven hebben daar, naast eventueel formele zorgverleners, een heel waardevolle rol. Het Oranje Fonds wil dat iedereen mee kan doen in onze samenleving. Dat geldt zeker voor kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen met een complexe thuissituatie. De rol van vrijwilligers en verhouding tussen vrijwillige inzet en professionele zorg in gezinnen wordt steeds relevanter, zeker nu de zorg voor jeugd zo aan verandering onderhevig is. Samenwerking en een passend vrijwilligersbeleid is daarbij van wezenlijk belang. Directeur Peter Douwes: “Met de focus op kinderen en hun gezinnen wil het Oranje Fonds met dit programma bijdragen aan een kwalitatief goed en passend aanbod van vrijwillige zorg als aanvulling op professionele zorg voor de jeugd. Gezinnen die het moeilijk hebben, kunnen alle hulp gebruiken. We gaan de deelnemende organisaties de komende drie jaar versterken en ervoor zorgen dat ze nog meer mensen bereiken.” Het Oranje Fonds wil dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daarom steunt het sociale projecten in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. http://www.oranjefonds.nl/vrijwilligezorg

 

NATIONAL GEOGRAPHIC
flessenpost12 ‘ S WERELDS OUDSTE FLESSENPOST GEVONDEN☻ 19 maart☻ Op 21 januari reed het gezin Illman met wat vrienden over het strand ten noorden van het Wedge Island, voor de kust van West-Australië, zo’n 160 kilometer ten noorden van Perth. Toen de auto door het zand niet verder kon, besloten Tonya Illman en haar vriendin Grace Ricciardo uit te stappen en een strandwandeling te maken. Toen ze weer terug naar de auto liepen, zagen ze wat afval liggen. Illman raapte een bruinige fles op met daarop in verhoogde letters een Nederlandse tekst (‘Daniel Visser & Zonen Schiedam’), omdat ze vond dat hij mooi in haar boekenkast zou staan; later bleek dat de fles in Nederland was gefabriceerd. Eenmaal terug in de auto gaf Illman de oude fles aan de vriendin van haarzoon, Bree Del Borrello, zodat zij haar handen vrij had om haar man te helpen bij het uitgraven van de auto, die in het rulle zand was blijven steken. Toen Del Borrello in de fles zonder kurk keek, zag ze iets wat op een sigaret leek. Ze haalden het kwetsbare voorwerp uit de fles en zagen dat het een strak opgerold stukje papier was, dichtgebonden met een touwtje. Pas toen ze weer thuis waren, in Lanceline, konden ze het vochtige papier in de oven te drogen leggen en het daarna uitrollen. Later kregen ze te horen dat dit stukje papier van vijftien bij twintig centimeter ’s werelds oudste flessenpost bleek te zijn die tot nu toe is gevonden. rabbit-island-recreation-map WAAROM DIT EILAND RABBIT ISLAND WORDT GENOEMD☻ 28 februari☻ Ooit diende het eiland Õkunoshima als geheime gasfabrikant voor de Tweede Wereldoorlog en dienden tientallen arme konijnen als proefdieren. Nu is het 's werelds beste plek om met de lieve beestjes te knuffelen. Er bestaan verschillende theorieën over de afkomst van de dieren. Eén daarvan is dat Japanse schoolkinderen in 1971 acht konijnen in Õkunoshima hebben vrijgelaten. Eén ander luidt dat de konijnen na de oorlog zijn vrijgelaten en zich hebben voortgeplant tot het huidige aantal dat in de duizenden ligt. Onder meer door de aandacht op sociale media komen er steeds meer bezoekers naar wat 'Rabbit Island' is gaan heten. De konijnen zijn voor hun voedsel afhankelijk van toeristen. Hoe meer toeristen, hoe meer eten, hoewel dat niet altijd even voedzaam is. Buiten het seizoen moeten de konijnen met veel minder toekomen. De wilde dieren hebben geen officiële verzorgers. Het is onduidelijk hoe het verder met ze zal gaan.
MEDEDELINGEN

SCHOOLVAKANTIE

meivakantie

MEI VAKANTIE 2018 Heel Nederland/28 april t/m 6 mei☻

kuipplanten

KUIPPANTENVEILING☻ 1 januari t/m 7 mei 2018 | Abdij Marienkroon | Nieuwkuijk (Heusden) Oranjerievereniging “De Kuipplant” houdt een grote kuipplantenveiling met voorlichting op het terrein van abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk. Het blijkt dat kuipplanten de laatste jaren veel tuinen en terrassen veroveren. Dit komt mede doordat wij steeds meer verre reizen maken en daar planten zien die we dan ook graag willen aanschaffen. Juist om kuipplanten meer onder de aandacht te brengen zullen door de leden verschillende kuipplanten te koop worden aangeboden.

ook eten van het seizoen. Het aanbod verschilt daardoor per markt. Dat houdt de maaltijden spannend

speelgoedbeurs

GROTE 2DE HANDSE KINDERKLEDING-SPEELGOEDBEURS IN SEVENUM☻ 18 maart 2018 | De Schatberg | Sevenum/ Zondag 18 maart, grote kinderkleding - en speelgoed beurs. U kunt bij ons terecht voor een groot aanbod op maat en kwaliteit gesorteerde tweedehands kinderkleding vanaf maat 74. Ook voor een ruime keuze aan mooi speelgoed, spellen en kinderboeken bent u bij ons aan het juiste adres. Mede door onze mooie locatie met voldoende parkeer gelegenheid zeker de moeite om een kijkje te komen nemen. Voor meer info kunt u terecht op onze website : www.mamaloesevenum.nl

komindekas

KOM IN DE KAS☻ 7 apr - 8 apr Kom kijken bij de groenten, planten en fruitkwekers én leer meer over glastuinbouw. Ontdek de vooruitstrevende rol van de Nederlandse glastuinbouw en zie hoe groenten, fruit en bloemen in Nederland worden gekweekt in kassen. ‘Kom in de Kas’ is leuk en leerzaam voor het hele gezin en niet voor niets al decennia lang bijzonder populair. Wilt u ook een kas bij bezoeken, informeer bij een lokaal VVV-kantoor welke kassen er geopend zijn. Koningsdag

KONINGSDAG IN NEDERLAND☻ 27 apr Amsterdam Vier de nationale feestdag op 27 april mee en geniet van leuke activiteiten in elke stad! Sinds 2014, het jaar dat Willem-Alexander de nieuwe koning van Nederland werd, vieren we niet langer Koninginnedag maar Koningsdag. Dat doen we in het hele land, op 27 april (in plaats van 30 april), in het oranje gekleed, en het liefst heel uitbundig.

tulpenroute

TULPENFESTIVAL+TULPENROUTE☻ 21 apr - 6 mei Ontdek de langste en kleurrijkste tulpenroute van Nederland. De langste tulpenroute van Nederland vindt u in de Noordoostpolder in Flevoland. Met meer dan 100 kilometer, langs ruim 1.000 hectare aan kleurrijke velden, is het één van de mooiste routes ter wereld. Elk jaar vindt de Tulpenroute plaats medio april tot en met mei. Informeer bij de lokale VVV-kantoren voor de exacte data en de uitgebreide routebeschrijving. keukenhof

KEUKENHOF☻ 22 mrt - 13 mei Lisse Ontdek de Keukenhof dit voorjaar en geniet van miljoenen bollen in bloei en de prachtige paviljoens. Komt u in de lente naar Nederland? Breng dan een bezoek aan de Keukenhof. U ervaart dan de prachtige bloei van de Hollandse tulpen en andere bloemen waar Nederland om bekend staat. De Keukenhof is het meest bekende en grootste bloemenpark ter wereld en ligt niet ver van Amsterdam. De Keukenhof ligt in Lisse, tussen Amsterdam en Den Haag, in het hart van de Bollenstreek en is gemakkelijk te bereiken via de A4 (afslag Nieuw-Vennep) en de A44 (afslag 3 Lisse). U volgt vanaf hier de borden 'Keukenhof'.

www.holland.com

MOPPEN

MOPPEN

NAAR DE BAKKER☻ 7 maart♥ Jantje gaat samen met zijn moeder naar de bakker. De bakker geeft Jantje een lollie. Jantje's moeder zegt tegen Jantje: "En wat zeg je dan?" Zegt Jantje: "Ik lust er nog wel één!"

kleurrijke-tv

KLEUREN TV☻ 7 maart☻ Piet vraagt aan zijn moeder: "Is wit een kleur?" Moeder: "Ja" Piet: "Is zwart een kleur?" Moeder: "Ja" "Zie je wel", zegt Piet, "Dan hebben we wel een kleuren-tv!"

TROUWEN☻ 28 februari☻ Een kleine jongen zegt tegen zijn vriendinnetje: "Als we groot zijn, trouwen we met elkaar. Akkoord?" "Nee hoor, bij ons is dat niet de gewoonte. Wij trouwen allemaal binnen het eigen gezin: Opa is met oma getrouwd, papa met mama, oom met tante

piano-bewegende-animatie-0073

PIANO SPELEN☻ 28 februari☻ Mientje is bij oma op bezoek en vraagt: 'Oma, mag ik op de piano spelen?' 'Zeker, meisje.' Vijf minuten later gaat Mientje huilend naar huis. 'Wat is er?' vraagt haar moeder. 'Ik mocht van oma op de piano spelen, maar ik ben eraf gevallen!'

VERJAARDAG/HUWELIJK
VERJAARDAG verjaardagskaart DEZE WONDERMOOIE DAG☻ 28 februari☻ Op deze wondermooie dag Klinkt er een lied en gelach 't Is een dag van geluk en vreugd Een etmaal van plezier en deugd Prettige Verjaardag! Lieve jarige, felicitaties willen wij je schenken, en een geweldige verjaardag om steeds weer aan terug te denken. HUWELIJK gefeliciteerd-huwelijk JULLIE MOOIE HUWELIJKSDAG☻ 28 februari☻ Deze dag is jullie mooiste dag Een dag die je nooit vergeten mag Vandaag zijn jullie de belangrijkste mensen En hopelijk voldoet alles aan jullie wensen Jullie liefde is mooi, geweldig en machtig Jullie liefde is mooi, geweldig en ook prachtig Liefde is een wonder En komt vaak met veel geflits en gedonder Samen delen, verdriet maar ook geluk Houd dit vol en jullie huwelijk kan niet meer stuk Ik wens jullie met heel mijn hart samen een gelukkig leven En hoop dat jullie elkaar altijd liefde en geluk blijven geven Image and video hosting by TinyPic De ringen van trouw op deze huwelijksdag als symboliek gegeven zijn als de jaarringen van jullie levensboom geworteld in Gods liefde met elkaar verweven.
OVERLIJDEN
Tekst-kaart-overlijden-man NOG DAGEN VAN VERDRIET☻ 28 ferbuari☻ Er zijn nog dagen van verdriet, dan gaat ’t niet zo snel. En niemand die mijn tranen ziet, maar heus ze zijn er wel. Er zijn momenten van gemis, nog elke week teveel. De leegte die bij mij nog is, die ik met niemand deel. Zo’n dag is dan zo ongewoon, dan voel ik me alleen. Dan zie ik beiden als persoon, hun armen om me heen. Ik weet zij voelen wat ik voel, ik luister naar muziek. Dat geeft mij troost een heleboel, ik word weer energiek. Jullie hadden samen nog zoveel plannen Wilden samen nog zoveel doen Onvoorspelbaar – onvoorstelbaar Wat de dood met deze plannen kan doen
GEBOORTE/BETERSCHAP
GEBOORTE☻☻ geboorte ZO KLEIN☻ 28 februari☻ zo moedig zo dapper al ben je zo vroeg geboren eerder dan verwacht zo mooi je huidje als roze satijn zo heerlijk zacht elke dag lijk je wel anders telkens zien we dat jij bent onze grootste schat kindje zo teer vroeg geboren midden in de nacht met volle maan in sterrenpracht Van Hees Annie Belgié Image and video hosting by TinyPic In het wiegje ligt te slapen een kindje, door God geschapen een wonder, zo groots en toch zo klein waar wij heel gelukkig mee zijn BETERSCHAP beterschap EEN ZIEKE MAN☻ 28 februari☻ De man, ik ken hem al tientallen jaren lang. Ik voel me nog zó aan hem verplicht. Ik was destijds zo heel jong, me nooit van iets naars beticht. Het doet me pijn hem zo verzwakken te zien gaan. Die rótziekte; waarom bleef die niet bij hem vandaan? Heel moeizaam nog communiceer ik met hem. Ik wil hem niet laten zakken. Heel misschien kan hij van enig contact met mij wat ópknappen... ? Menigeen liet hem dan wél in de steek. Ik kán dat niet, naar nu dan zo bleek. Ik hoop nu op een ándere keer; dat hij me antwoordt wat béter weer. Vandaag heeft hij heel duidelijk zijn dag niet. In mijn ogen tranen, het doet me onnoemelijk veel verdriet. Sick In Bed 1 Gods diepe vrede omringt jou en je gezin Zijn nimmer aflatende zorg helpt jou om te herstellen tot zeer binnenkort
NIEUWS

Islam_Voedselbank

LEN-MARIE OVER GOEDS IN DE VOEDSELBANK☻ 10 maart☻ Als een van de laatsten, tien minuten voor sluitingstijd, stapt er nog iemand de voedselbank binnen. Nou ja, stappen is niet het goede woord. Ik moet even met mijn ogen knipperen om vast te stellen of de vrouw met springerige vlechtjes nu springt of huppelt. De helft van het afhaalpunt is al leeg. Er staan alleen nog een paar koelboxen met zuivelproducten en wat etenskisten. Veel van de medewerkers zijn al weg. Om professioneel –en niet als een onervaren stagiaire- over te komen vraag ik of ze nog zuivelproducten wil. Natuurlijk wil ze die pakken vla, verklaart ze. Stel dat ze over heeft, heeft ze genoeg vrienden die ze er blij mee zou kunnen maken. Geen probleem. Ze vindt zichzelf een beetje op Robin Hood lijken. Hopelijk steelt ze niet van de rijken, denk ik bij mezelf. Maar ik ga uit van het goede in de mens, dus dat zal vast niet. Want eerlijk is eerlijk: zij weet wat maatschappelijk goed is. Zij brengt, terwijl ze relatief arm is, een pak vla bij haar buren. Bron:Puntuit barbecues

ISABEL WIL DAT JE DEZE WEEK VLEESCH NOCH VISCH EET☻ `10 maart☻ Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Het is beter om te kiezen voor een eetpatroon waarin vlees en vis worden afgewisseld met vegetarische of plantaardige gerechten. Dat is niet alleen gezond voor lijf en leden, maar levert ook een positieve bijdrage aan het milieu. Om de vlees- en visloze manier van eten te promoten heeft de vegetarische blogger Isabel Boerdam de Nationale Week Zonder Vlees bedacht. Van 5 tot en met 11 maart vindt deze campagneweek voor het eerst plaats. Om het vlees- en visloze eetpatroon te promoten heeft Boerdam de steun van 53 bedrijven, waaronder grote supermarktketens als Albert Heijn, Jumbo en Aldi en voedselmerken als Becel, Bolletje, Bonduelle, HAK, Heinz, Honig en Iglo. „Proberen en proeven is geloven. Want vegetarisch eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld. Het is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens dier en milieu”, vindt ‘hippe vegetariër’ Boerdam. Ze hoopt dat de campagneweek het voor de consument makkelijker maakt „zijn weg vinden in de vegetarische en plantaardige keuken.” Op de website weekzondervlees.nl somt ze de milieueffecten op. „Met een dag zonder vlees bespaar je de 1476 liter water die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. En je bespaart 1600 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van het dagelijkse portie vlees.” Tegelijkertijd met de vleesloze week vindt in samenwerking met de Vegetariërsbond de Vegetarische Restaurantweek plaats. Die bestond al sinds 2011 en werd vier maal georganiseerd. In samenwerking met Boerdam is de week nieuw leven in geblazen. Lunchrooms, cafés, restaurants en zelfs een enkele snackbar presenteren vlees- en visloze gerechten of complete menu’s tegen een speciale prijs. Bron:Puntuit

trein4

DUIZENDEN STUDENTEN REIZEN GRATIS PER TREIN DOOR EUROPA☻ 10 maart☻ Twintig- tot dertigduizend 18-jarigen kunnen dit jaar Europa per trein verkennen met een door de EU betaalde interrailpas. De Europese Commissie stelt 12 miljoen euro beschikbaar voor de ‘horizonverbreding’. Er komt een campagne om jongeren te informeren. Om te bepalen wie in aanmerking komt, wordt mogelijk een competitie opgezet. Voor bijvoorbeeld jongeren uit Cyprus is ook geld beschikbaar om het vliegtuig of de boot naar het vasteland te pakken. De eerste deelnemers kunnen komende zomer hun koffers pakken. Manfred Weber, de voorzitter van de EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement, is de drijvende kracht achter het interrailplan. Hij zegt druk te blijven zetten om ervoor te zorgen dat álle Europeanen die achttien worden „ons continent kunnen ontdekken”. Maar daarvoor moet wel geld op de EU-begroting worden gevonden. Bron:Puntuit

disneyland

NIEUWE ATTRACTIES IN DISNEYLAND PARIJS☻ 7 maart☻ Disneyland Parijs gaat flink verbouwen. Het pretpark geeft twee miljard euro uit aan nieuwe attracties. Er komen drie nieuwe landen bij, maar er verdwijnen ook attracties. Disneyland parijs heeft de afgelopen jaren veel verlies geleden en er was geen geld om nieuwe dingen te bouwen. Maar het Amerikaanse deel van Disney heeft het park nu overgenomen en wil wel flink wat geld uitgeven om het park te verbeteren. In Disneyland Parijs komen drie nieuwe themagebieden. Ze gaan over de superhelden van Marvel, Star Wars en Frozen. In het Frozen-deel wordt een grote berg met een sprookjesachtig ijskasteel gebouwd.Bron:Kidsweek

munten

WERKLIEDEN STUITEN OP GROTE MUNTENSCHAT☻ 7 maart☻ VIANEN - Twee medewerkers van een waterbedrijf zijn onlangs op een schat gestuit in het aanbouw zijnde dorp Hoef en Haag (bij Vianen). Zij vonden een aardewerken pot vol oude zilveren en gouden munten, in totaal ongeveer vijfhonderd. De meeste munten lijken gemaakt in de vijftiende eeuw. De tot nu toe oudst gedateerde munt stamt uit 1481. De gemeente presenteerde de schat donderdag. De munten waren verborgen in een kookpot van geglazuurd roodbakkend aardewerk. De meeste munten zijn van zilver, twaalf zijn van goud. Ook werden stukjes stof gevonden, waaruit blijkt dat een deel van de munten was verpakt in stoffen zakjes of doekjes. Volgens archeoloog Peter de Boer van de Omgevingsdienst Regio Utrecht ( ODRU) waren de munten deels aan elkaar gekleefd, wat er op duidt dat een deel los op de bodem van de pot lag en dat een deel in rolletjes was verpakt. Er zitten munten bij van verschillende muntheren en muntplaatsen, bijvoorbeeld van koning Henry VI van Engeland (en een deel van Frankrijk), bisschop van Utrecht David van Bourgondië en paus Paulus II. De schat is officieel van de twee vinders, de medewerkers van drinkwaterbedrijf Oasen, en van twee grondeigenaren in wier perceel de schat lag. Wat de waarde van de schat is, is lastig te zeggen, aldus een woordvoerster van de gemeente. Die wordt nog getaxeerd. De eigenaren hebben de munten tijdelijk aan de gemeente en ODRU in bruikleen afgestaan, zodat deze verder kunnen worden bestudeerd.Bron:telegraaf

interrail

GRATIS INTERRAIL VOOR DUIZENDEN 18 JARIGEN☻ 7 maart☻ BRUSSEL - Twintig- tot dertigduizend 18-jarigen kunnen dit jaar Europa per trein verkennen met een door de EU betaalde interrailpas. De Europese Commissie stelt 12 miljoen euro beschikbaar voor de ’horizonverbreding’. Er komt een campagne om jongeren te informeren. Om te bepalen wie in aanmerking komt, wordt mogelijk een competitie opgezet. Voor bijvoorbeeld jongeren uit Cyprus is ook geld beschikbaar om het vliegtuig of de boot naar het vasteland te pakken. De eerste deelnemers kunnen komende zomer hun koffers pakken. Manfred Weber, de voorzitter van de EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement, is de drijvende kracht achter het interrailplan. Hij zegt druk te blijven zetten om ervoor te zorgen dat álle Europeanen die achttien worden „ons continent kunnen ontdekken”. Maar daarvoor moet wel geld op de EU-begroting worden gevonden. Bron:Telegraaf waterfles

NIEUW DOPJE OP WATERFLESJE, DAAR ZIJN KLANTEN VAN COLRUYT EN DELHAIZE ALLES BEHALVE BLIJ MEE☻ 7 maart☻ De nieuwe waterflesjes van het huismerk van Delhaize en Colruyt vallen niet in de smaak. De draaidopjes die de supermarktketens vorig jaar vervangen hebben door klikdopjes zijn moeilijk open te krijgen en zitten in de weg bij het drinken, klinkt het. Men verving ze nochtans om een goede reden. Hoe minder plastic, hoe beter. Dat denken ook steeds meer winkelketens. Het deed onder meer Colruyt en Delhaize in december vorig jaar beslissen de draaidopjes van hun waterflesjes ‘Everyday’ en ‘Romy’ - de huismerken - te vervangen door milieuvriendelijkere dopjes. De klikdopjes blijven aan het flesje hangen terwijl je drinkt waardoor de kans minder groot is dat ze in de natuur of op straat terechtkomen. Volgens Delhaize besparen ze dankzij de nieuwe dop 8 ton plastic per jaar. Wie moeite heeft met het dopje, alvast één raad: duw het helemaal naar achteren zodat het niet in de weg zit bij het drinken. “Misschien kan een tekening op het etiket veel frustratie en verwarring vermijden”, zegt persverantwoordelijke van Colruyt, Hanne Poppe, nog.Bron:hln.be

chocolade

NU ROZE CHOCOLADE IN DE WINKEL☻ 7 maart☻ Op twee plaatsen in België, Gent en Ukkel, is een nieuw soort chocolade voorgesteld: ‘Ruby’. De chocolade is rooskleurig en dat is de natuurlijke kleur, zonder toevoeging van kleurstoffen. Ruby is een product van de Belgisch-Zwitserse chocoladefabrikant Callebaut. Chocolade in alle geuren en kleuren, dat kennen we al langer dan vandaag, maar een nieuwe soort zuivere chocolade, met een andere kleur en smaak, dat is nieuw. “Wat je ziet en proeft komt uit de cacaoboon”, legt Frederic Janssens, brand manager bij Callebaut uit. “Er is geen toevoeging van kleurstof, ook niet van fruitsmaken. De natuurlijke smaak is fruitig, met frisse zuren, zonder de klassieke bitterheid van cacao.” De zogenaamde rubychocolade van Barry Callebaut heeft een bessensmaak. Maar er zitten geen bessen in, smaak- en kleurstoffen evenmin. Persoone gaat er in zijn zaak niet mee werken, zegt hij. “Het lijkt mij meer een variant voor mensen die houden van witte chocolade, maar toch een speciaal smaakje willen. Ik heb overigens zelf ook een soort roze chocolade in mijn gamma, maar dan met witte chocolade, poeder van rode bessen en yoghurt. Het doet me er een beetje aan denken.”

Kwal_1

KWAL JAAGT MENSEN UIT ZEE☻ 28 februari☻ In het zuiden van Thailand mogen toeristen even niet meer de zee in. De reden is een heel giftige kwal die al 23 toeristen heeft gebeten. Stel, je bent lekker aan het zwemmen in zee en ineens voel je hele erge pijn. Je rent de zee uit en blijkt gewond te zijn. Het overkwam de afgelopen dagen wel 23 toeristen in Thailand. De dader bleek een ‘Portugees oorlogsschip’. Ad by Streamads Een Portugees oorlogsschip is geen boot, maar de naam voor een soort giftige kwal. Het is eigenlijk geen echte kwal maar een verzameling poliepen (een groot aantal cellen) die het gif verspreiden. Wie door een Portugees oorlogsschip gebeten wordt, voelt hevige pijn en heeft soms echte wonden. Er waren ook toeristen die door de beet moeite kregen met ademhalen. Voor kleine vissen is het gif zelfs dodelijk. Volgens een dokter die op een van de stranden aanwezig was, zijn er op dit moment uitzonderlijk veel Portugese oorlogsschepen. Daarom is het nu verboden om in de zee bij deze stranden te zwemmen.Bron:kidsweek

fietsen

FIETSEN? LINKE SOEP! 28 februari☻ Op de BMX naar je vriendje of met de opoefiets naar school. Veel mensen vinden fietsen maar linke soep. Daarom wil de ANWB nu veiligere fietspaden en meer straten waar auto's minder hard mogen. Gelukkig gaat het vaak goed in het verkeer. Toch krijgt een op de drie fietsers klamme handjes tijdens een rit. Vooral in Amsterdam vindt bijna de helft van de bikers het gevaarlijk. De verkeersbond ANWB weet dit omdat 22.000 leden een vragenlijst invulden over hoe veilig ze zich voelen op de fiets. De ANWB stuurde na deze vragenlijst een brief naar gemeentes. De verkeersbond vindt dat zij wat moeten veranderen aan de onveilige verkeerssituaties. Er moeten veiligere fietspaden komen, en meer straten waar auto's maar 30 kilometer per uur mogen. Hoe lekker zit jij eigenlijk op je zadel? Voel jij je wel eens onveilig?Bron:Kidsweek

NAP

HOERA NAP BESTAAT 200 JAAR☻ 28 februari☻ Huh, het NAP? Je kent ze vast wel, die blauwe bordjes bij sluizen, bruggen en grachten. Daarmee wordt de hoogte van het land gemeten. Tweehonderd jaar geleden werden ze ingevoerd. Vroeger had ieder gebied in Nederland een eigen manier om de hoogte van het land te meten. Koning Willem I maakte daar een einde aan. Op 18 februari 1818 besloot hij dat er voortaan een nulpunt moest zijn. Dat is een vast punt, waar iedereen begint met meten. Alle hoogtes in Nederland worden sindsdien gemeten ten opzichte van het NAP. Dat betekent Normaal Amsterdams Peil. Bijvoorbeeld: een NAP-hoogte van 0 meter is ongeveer gelijk aan het gemiddelde zeeniveau in de Noordzee. Het NAP is belangrijk omdat het helpt om ons land tegen overstromingen te beschermen. De dijken moeten hoog genoeg zijn in vergelijking met het NAP. Om overal in Nederland het NAP te kunnen meten, zijn meer dan 35.000 peilmarken geplaatst. Dat zijn dus de bordjes die je bij sluizen, maar ook op muren of palen ziet. Het hoogste NAP is gemeten in de provincie Limburg, op de Vaalserberg. Dat is 322,4 meter boven NAP. Het laagste punt van Nederland? Dat ligt 6,76 meter onder het NAP, in Nieuwerkerk aan den IJssel. Bron:Kidsweek

toeristen

ENKHUIZEN BOEIT IS NIET ALLEEN BOEIEND VOOR TOERISTEN☻ 28 februari☻ De elfde editie van het stadsmagazine ’Enkhuizen Boeit’ is verschenen. Natuurlijk in de eerste plaats bestemd om uit te delen op vakantie- en vrijetijdsbeurzen en aan toeristen. ,,Maar ook veel inwoners van de regio willen graag een exemplaar hebben’’, vertelt VVV-medewerkster Marianne de Zwart. ’Enkhuizen Boeit 2018’ laat zien wat er dit jaar allemaal te zien en te doen is in de stad, met veel aandacht voor de historie, bezienswaardigheden en attracties. Daarnaast komen ook de havens, horeca en winkels - met heuse ’shop ‘till you drop’-route - aan bod. Verder staan er ideeën in voor uitstapjes met kinderen, groepsarrangementen, fietsen en wandelen en de regio. Uiteraard bevat het magazine ook een evenementenkalender, plattegrond en lijst met handige adressen. De huis-aan-huisbezorging is dit jaar vervangen door een meer gerichte verspreiding. Inwoners van Enkhuizen en omgeving krijgen het magazine dus niet meer automatisch op de mat, maar kunnen een gratis exemplaar ophalen bij VVV Enkhuizen e.o. en bij diverse winkels en toeristische ondernemers. Een digitale versie staat op: www.enkhuizenboeit.nl Bron:noordhollandsnieuws

lassie

BOEK OVER 125 JAAR BESTAAN LASSIE☻ 28 februari☻ Lassie maakt zich op voor het 125-jarig bestaan. Daarvoor wordt deze donderdag een jubileumbanner van zeven bij zeven meter aan de gevel van de rijstsilo’s gehangen. Later volgt nog een boek over de geschiedenis. De fabriek van Lassie staat al 125 jaar aan de Veerdijk in Wormer, opgericht door de broers Albert en Jacob Adriaan Laan. Hun stoomgortpellerij was de eerste in Nederland. Vervolgens richtten de broers in 1913 ook de eerste havermoutfabriek van Nederland op. Rijst was lang een bijproduct van het bedrijf, maar ging na 1945 alsnog een hoofdrol spelen. De rijke historie van Lassie is verwoord in een boek van Vibeke Kingma, genaamd ’Lassie, 125 jaar rijst aan de Zaan’. Die geschiedschrijving wordt op vrijdag 16 maart gepresenteerd tijdens een bijzondere night@the museum in het Zaans Museum. Gelijktijdig wordt een van de twee historische tegeltableaus uit WOII overgedragen aan de collectie van het Zaans Museum. Lassie wil het jubileum vieren met scholen in Zaanstad en Wormerland door leerlingen rond te leiden in de fabriek. Bron:Noordhollandsnieuws

HET GELOOF IN GOD
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl